Søg
  • Troels Lyndelse

Når forskning inspirerer


Professor Ulrika Stigsdottir forklarer om de otte oplevelseskarakterer i Terapihaven Nacadias store drivhus.

Nogen gange kan man være så heldig, at alting bare passer helt perfekt sammen. Det oplevede denne artikels forfatter de første dage på uddannelsem i Naturbaseret Terapi og Sundhedsfremme, som foregik i Terapihaven Nacadia.

Efter at have taget en masteruddannelse i Landdistriktudvikling og Landskabsforvaltning var det videbgær og nysgerrighed, der motiverede til at se, hvad naturen kunne gøre for sundheden. Som udgangspunkt kan denne uddannelse i Naturbaseret terapi og sundhedsfremme jo både tiltale mennesker, der arbejder med terapi og sundhed, og så altså andre, der snarere har arbejdet med landskabet som udgangspunkt. Og som mangeårigt medlem af Dansk Landskabsøkologisk Forening var dette da også min tilgang.

Det viste sig hurtigt, at denne vinkel da også var rigtig meget i spil i Naturbaseret terapi og sundhedsfremme, og at det netop var med denne vinkling på landskabet, at uddannelsen undersøgte og beskrev forskellige landskabselementers og landskabstypers virkning i terapeutisk sammenhæng. Da de otte oplevelseskarakterer blev gennemgået var det derfor en stor overraskelse at kunne konstatere, at netop denne tilgang til landskabet kunne bruges til at beskrive den landejendom i Naturpark Maribosøerne, jeg selv har været med til at udvikle og anlægge i de sidste 15 år, og som jeg altid har oplevet som den direkte vej til daglig mentalhygiejne, se Projekt Hepaticana. Pludselig gik det op for mig, hvorfor andre mennesker, der besøger stedet, reagerer lige så positivt - uden at vide det, havde vi egentlig skabt en terapihave - eller i hvert fald de oplevelseskarakterer, der vil kunne bindes sammen og blive eb terapihave...! Den tanke var ikke alene nærliggende, den var så indlysende, at det nærmest virkede som en åbenbaring.


Ella Hilker viste os glad rundt i Haverefugiet Sorø i sepetmber-sol og delte ud af sine rige erfaringer, her sammen med Pia Lyndelse.

Derfra var der ikke langt til handling - for hvis der var flere, der havde arbejdet med lignende ideer, var der jo grundlag for at besøge dem og høre, hvordan de var kommet i gang, hvad de havde gjort af erfaringer, og om de ville være med til at inspirere andre til lignende tiltag.

Det blev til at par inspirerende besøg i Haverefugiet Sorø og Odsherred Terapihave, hvor hhv. Ella Hilker og Merethe Due Johnsen var meget imødekommende, viste rundt og fortalte, mens kameraet fangede de mange dejlige indtryk, som deres haver og omgivelser bød på.

Og dermed var der samlet så meget inspirerende materiale, at det nærmest ville være synd ikke at lægge dette ud på nettet, så andre med samme glødende interesse for terapihavens muligheder, kan få om ikke andet, så et øjebliksbillede af de aktive terapihaver på Sjælland. Vi håber, der kommer flere til, så endnu flere facetter af disse havejuveler kan komme frem i lyset!42 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle