Søg
  • Troels Lyndelse

Vi er i gang - vi samler viden

Velkommen til denne første artikel på vores side om Terapihaver. Ambitionerne med denne side er høje - for terapihaver rummer mange muligheder i flere forskellige sammenhænge:

- De kan skabe bedre rammer om terapi og rehabilitering, som virker i sig selv

- De kan være udgangspunkt for nye fællesskaber på tværs af generationer og etnicitet

- Det kan bringe ny multifunktionalitet ind i mindre landbrug og dermed ny økonomi

I Norge har man i mange år kunnet deltage i Grønt arbejde, som er en del af det store program, "Inn på Tunet" (Ind på Gården). Inn på Tunet er den samlende betegnelse for de mange organiserede aktiviteter, der tilbydes på norske gårde til forskellige brugergrupper og i samarbejde med forskellige agenturer og tjenester. Aktiviteterne i servicetilbudet er knyttet til gården og livet og arbejdet dér. Det åbner mange muligheder for aktiviteter. Pleje af dyr og planter, skovforvaltning, pleje af kulturlandskabet, vedligeholdelse af maskiner og byggematerialer udgør aktivitetsgrundlaget. Tilbudene er baseret på samarbejde med opdragelse, uddannelse, sundhed eller social sektor og omfatter aktiviteter baseret på både gården og landbrugerens ressourcer. Disse organiserede aktiviteter er opdelt i tre hovedgrupper:

• "Grøn uddannelse", som er skolerelateret træningsaktivitet

• "Grøn omsorg", som omfatter sundhedsrelateret rehabilitering og terapeutisk aktivitet

• "Grønt arbejde", der refererer til arbejde og arbejde forberedende aktiviteter

I Danmark er terapihaver endnu i en tidlig fase, men vi kan håbe, at det også i Danmark bliver muligt at få "Natur på Recept" - både fordi det virker, og fordi det kan være en genvej til at tilføre nye resurser til sundheds- og socialområdet gennem utraditioneller samarbejder. Vi håber, vi med denne hjemmeside kan være med til at samle viden og inspiration, og også bidrage til at fler får kendskab til de muligheder, der ligger i terapihaver.

Inn på Tunet i Norge får opmærksomhed også fra politisk side. Her er Statsminister Erna Solberg og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen på besøg på Inn på tunet på Aaraas gård på Slattum 2. mai 2018.


18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle